Anders kijken

Presentaties en workshops

Moeder, foto David Hockney

Als gedragsbioloog en kunstliefhebber kijk ik op een eigen manier. Door een relatie te leggen tussen het kijken van dieren en het kijken naar kunst ontstaat bijvoorbeeld een nieuw beeld van de evolutie van schoonheid.  Mijn inzichten deel ik in presentaties en workshops waarin ik natuur en kunst met elkaar verbind. Daarbij maak ik onder andere gebruik van het werk van evolutiebiologen, neurologen, kunstenaars en kunsthistorici. Door de presentaties en workshops leer je anders kijken naar de natuur en kunst.

De presentaties en workshops geef ik voor iedereen, belangstelling voor natuur en kunst is geen voorwaarde. Voor specifieke groepen professionals verzorg ik workshops op maat.

Met andere ogen

Van 27 november 2021 tot 6 januari 2022 hebben we een expositie in Galerie Noord in Groningen

‘MET ANDERE OGEN – Over de speelse ernst van kunst kijken.’ Hier kun je gedurende de hele maand uiteenlopende kunstuitingen beleven.  Er zijn foto’s en schilderijen, video, maar je kunt ook zelf kunst maken (one minute art). Voor kleine groepen is er educatieve begeleiding. Verder kun je een presentatie bijwonen, kijkoefeningen doen, de kunstenaars bevragen of met hen en bezoekers in gesprek gaan.

Mijn bijdrage bestaat uit een presentatie, waarin ik het kijken van dieren en mensen toelicht en de rol van de kunst bespreek. Daarnaast begeleid ik kleine groepen bezoekers om – in combinatie met stukjes uit mijn presentatie – one minute art te maken en het werk van de kunstenaars te benutten voor reflectie en spel.

Foto Kees Faber